Workshop roofvogelfotografie

Cursist Dorien met een kerkuil op de handschoen.
Cursist Dorien met een kerkuil op de handschoen.


De workshop is geschikt voor fotografen die al een basiskennis fotografie hebben dit houdt in dat begrippen als ISO, diafragma en sluitertijd bekend zijn).

De workshop begint om 10.00 uur en duurt tot 17.30 uur. De kosten voor de workshop bedragen € 145,00 dit is incl. koffie met wat lekkers, lunch en een digitaal aandenken aan de workshop. 

De workshop wordt gehouden op een mooie locatie in De Hoef, een klein dorp in de gemeente De Ronde Venen – provincie Utrecht.

De workshop wordt gegeven in samenwerking met valkenier Ruben van Maaren. Ruben heeft de grootste collectie roofvogels waarmee gevlogen wordt van Nederland. Deze collectie bestaat onder andere uit diverse soorten uilen, gieren, valken, arenden en buizerds. Eén van de bijzondere soorten is de Andes Condor. Dit is de grootst vliegende vogel ter wereld. De Andes Condor heeft een spanwijdte van ca. 3,5 meter! Een andere zeer imposante roofvogel uit de collectie van Ruben van Maaren is de Amerikaanse zeearend (deze zal ook zeker bij de workshop aanwezig zijn). In het totaal zal Ruben meer dan 20 vogels meenemen om te fotograferen tijdens de workshop.

 

Dag indeling:

’s Ochtends wordt, onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers, de workshop gestart met een korte theoretische uitleg. Hierna gaat de valkenier, na een korte introductie, de vogels laten vliegen, zodat deze in vlucht gefotografeerd kunnen worden. Indien je hulp nodig hebt tijdens het fotograferen kun je dit altijd vragen aan zowel de fotograaf als de assistent fotograaf. De ochtend sluiten we af met een gezamenlijke lunch.

’s Middags worden de roofvogels zo neergezet dat er mooie portretfoto’s van ze gemaakt kunnen worden. Er zijn meer dan genoeg vogels en het terrein is groot genoeg, zodat iedereen tegelijk in een mooie setting aan de slag kan en naar hartenlust portretfoto’s van deze prachtige vogels kan maken. Uiteraard is er wederom alle mogelijkheid om vragen te stellen.
 

Twee extraatjes:

 1. Tussendoor is er de mogelijkheid om zelf met één van de roofvogels op de foto gezet te worden. Deze foto zal je na afloop gemaild krijgen als digitaal aandenken aan deze leuke workshop!
 2. Als tweede extraatje mag je zelf als afsluiting van deze gezellige dag, onder begeleiding van Ruben, nog een roofvogel laten vliegen! 
   

Koningsbuizerd - Vogelfotografie - Dierfotografie - Door: Ellen Reus - Wolves fotografieBelangrijk:

 • Je hebt een basiskennis van fotografie nodig, maar uiteraard is er tijdens de hele dag de mogelijkheid om vragen te stellen over de instelling en bediening van de camera. 
 • Een spiegelreflexcamera of systeemcamera is niet verplicht, maar met name voor de foto’s van de vogels in vlucht wel zeer gewenst.
 • Ben je in het bezit van een telelens? Neem deze dan absoluut mee!
 • Ben je in het bezit van een statief en/of een reportage flitser? Neem deze dan ook mee (in de fotografie geldt altijd “beter mee verlegen dan om verlegen”).
 • Vergeet vooral niet te zorgen dat je voldoende lege geheugenkaartjes en volle accu’s/batterijen meeneemt. De ervaring leert dat er zeer veel foto’s gemaakt worden tijdens deze workshop.
 • Het wordt op prijs gesteld als je geen opvallende kleding aantrekt. Bonte kleuren en veel bling bling kunnen als storend worden ervaren door de roofvogels. Voor hen is het het prettigst als je donkere effen kleding draagt (blauw, groen, bruin of zwart). 
 • Doorgang van de workshops is afhankelijk van het aantal deelnemers (minimaal 9 deelnemers) en de weersverwachting.
 • Mocht het tijdens de workshop onverhoopt gaan regenen, dan gaan wij binnen verder fotograferen met behulp van de mobiele fotostudio. Hierbij is het echter wel van belang dat je camera beschikt over een externe flitseraansluiting (hotshoe) waar een Elinchrom Skyport op aangesloten kan worden.  Voor Sony camera’s met een hotshoe zonder middencontact is een verloopstukje aanwezig.
 • De foto’s die je tijdens de workshop maakt, mogen niet zonder voorafgaande toestemming voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Wel mogen de foto’s worden geplaatst op Facebook, fotofora en eigen portfolio’s!
 • Tijdens deze workshops is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen een geslaagde dag heeft en met veel mooie foto’s thuis zal komen. Echter staat het welzijn van de vogels voorop. Ondanks dat deze roofvogels niet in het wild zijn opgegroeid, blijven het wel “wilde”dieren. De vogels mogen niet zonder toestemming geaaid worden en dienen met respect behandelt te worden! Het bijwonen van de workshop roofvogelfotografie is geheel voor eigen risico (zowel Van Maaren Roofvogeldemonstraties – Ruben van Maaren als KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie) – Ellen Reus aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade die direct of indirect het gevolg is van deze workshop).  

 

Agenda Workshop roofvogelfotografie 2017

Zaterdag
1 juli

 

Klik hier om naar het aanmeldingsformulier te gaan.

Klik hier om naar de top van de pagina te gaan.

 

De hieronder geplaatste foto’s zijn door cursisten gemaakt tijdens de workshop roofvogelfotografie.

 

Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Marije van Lint tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Marije van Lint.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Armand Schols.
Torenvalk gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Torenvalk gefotografeerd door Armand Schols.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel.
Veren gefotografeerd door Peter Roestenburg tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Veren gefotografeerd door Peter Roestenburg.
Koningsbuizerd gefotografeerd door Marije van Lint tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Koningsbuizerd gefotografeerd door Marije van Lint.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Marije van Lint tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Marije van Lint.
Gier gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gier gefotografeerd door Armand Schols.
Europese Oehoe gefotografeerd door Bert Magermans tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Europese Oehoe gefotografeerd door Bert Magermans.
Raaf gefotografeerd door Karen Nagel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Raaf gefotografeerd door Karen Nagel.
Gier gefotografeerd door Karen Nagel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gier gefotografeerd door Karen Nagel.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Tessa Roedema tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Tessa Roedema.
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier.
Raaf gefotografeerd door Linda van der Horst tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Raaf gefotografeerd door Linda van der Horst.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Paul van der Pluijm tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Paul van der Pluijm.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Julia Niemeijer tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Julia Niemeijer.
Caracara gefotografeerd door Tessa Roedema tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Caracara gefotografeerd door Tessa Roedema.
Gier gefotografeerd door Sandra Makkus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gier gefotografeerd door Sandra Makkus.
Kerkuil gefotografeerd door Wim Kramer tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Kerkuil gefotografeerd door Wim Kramer.
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Sandra Makkus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Sandra Makkus.
Uilskuiken gefotografeerd door Sandra Makkus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Uilskuiken gefotografeerd door Sandra Makkus.
Torenvalk gefotografeerd door Dorien Both tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Torenvalk gefotografeerd door Dorien Both.
Koningsbuizerd gefotografeerd door Lilian Heijmans tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Koningsbuizerd gefotografeerd door Lilian Heijmans.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Feiko Lousma tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Feiko Lousma.
Caracara gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Caracara gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier.
Koningsbuizerd gefotografeerd door Willem Reus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Koningsbuizerd gefotografeerd door Willem Reus.
Koningsbuizerd gefotografeerd door Paul van der Pluijm tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Koningsbuizerd gefotografeerd door Paul van der Pluijm.
Gieren gefotografeerd door Wim Kramer tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gieren gefotografeerd door Wim Kramer.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Carola Lousma-Plaisier.
Bengaalse Oehoe gefotografeerd door Bert Magermans tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Bengaalse Oehoe gefotografeerd door Bert Magermans.
Koningsbuizerd gefotografeerd door Feiko Lousma tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Koningsbuizerd gefotografeerd door Feiko Lousma.
Uilskuiken gefotografeerd door Dorien Both tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Uilskuiken gefotografeerd door Dorien Both.
Andes Condor gefotografeerd door Bert Magermans tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Andes Condor gefotografeerd door Bert Magermans.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Helen McClimon tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Helen McClimon.
Amerikaanse Torenvalk gefotografeerd door Peter Roestenburg tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Torenvalk gefotografeerd door Peter Roestenburg.
Andes Condor gefotografeerd door Wim Kramer tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Andes Condor gefotografeerd door Wim Kramer.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Feiko Lousma tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Feiko Lousma.
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Willem Reus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Willem Reus.
Caracara gefotografeerd door Willem Reus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Caracara gefotografeerd door Willem Reus.
Kerkuil gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Kerkuil gefotografeerd door Armand Schols.
Gier gefotografeerd door Linda van der Horst tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gier gefotografeerd door Linda van der Horst.
Kerkuil gefotografeerd door Karen Nagel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Kerkuil gefotografeerd door Karen Nagel.
Vlekkenoehoe gefotografeerd door Helen McClimon tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Vlekkenoehoe gefotografeerd door Helen McClimon.
Schreeuwuil gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Schreeuwuil gefotografeerd door Armand Schols.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Willem Reus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Willem Reus.
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Peter Roestenburg tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Peter Roestenburg.
Raaf gefotografeerd door Willem Reus tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Raaf gefotografeerd door Willem Reus.
Klauwen Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Roy de Kruijf tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Klauwen Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Roy de Kruijf.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Johan de Graaf tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Johan de Graaf.
Gier gefotografeerd door Johan de Graaf tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Gier gefotografeerd door Johan de Graaf.
Canadese Oehoe gefotografeerd door Armand Schols tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Canadese Oehoe gefotografeerd door Armand Schols.
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Woestijnbuizerd gefotografeerd door Jan van Hengel.
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Lilian Heijmans tijdens de workshop roofvogelfotografie van KOM FOTOGRAFEREN (Wolves fotografie).
Amerikaanse Zeearend gefotografeerd door Lilian Heijmans.

 

Wie het leuk vindt om te lezen hoe cursisten deze workshop (en andere workshops van KOM FOTOGRAFEREN) ervaren, kan dit lezen op de pagina Ervaringen cursisten.

 

Klik hier om naar het aanmeldingsformulier te gaan.

Klik hier om naar de top van de pagina te gaan.